Daca esti in cautarea unor modalitati creative de a aduce natura in interior sau de a crea propria oaza de verdeata intr-un spatiu limitat, noi avem raspunsul pentru tine: gradinile verticale.
Descopera alaturi de noi cum poti redefini conceptul de gradinarit, pentru a implementa solutii inovatoare de amenajare a unui colt verde, chiar si atunci cand nu ai o curte generoasa la dispozitie.
Gradinile verticale se bucura de o popularitate crescuta astazi, fiind intalnite atat in spatii comerciale, cat si in locuinte.
Etape ale amenajarii unei gradini pe acoperis
Tot mai multe persoane aleg sa se bucure de pereti si acoperisuri verzi, iar beneficiile acestora depasesc cu mult sfera estetica. Dupa cum arata un studiu efectuat de Tyndall Centre, cresterea spatiilor verzi cu 10 procente reduce considerabil efectul de insula urbana.
De altfel, un acoperis verde s-a dovedit util si pe perioada verii, datorita rolului termoizolant pe care il detine.
Iata care sunt etapele amenajarii unei gradini verticale:
Stabileste tipul de gradina dorit
Exista mai multe tipuri de gradina din care poti alege, precum sistemele prefabricate de ghivece, care includ ghivecele si sistemul de irigare prin picurare. De asemenea, poti alege asezarea plantelor in buzunare de pasla sau in paleti cu plasa, care sa sustina pamantul.
Hotaraste-te asupra locului de amenajare
Vrei sa iti amenajezi o gradina verticala la interior sau la exterior? In functie de aceasta decizie, vei putea alege plantele, intrucat unele dintre acestea au nevoie de mai multa expunere la soare, in timp ce altele prefera sa fie mai putin scaldate de razele solare.
Alege plantele
Stii deja daca vei avea o gradina verticala la interior sau la exterior. Acum este momentul sa alegi plantele potrivite, fie ca optezi pentru flori, fie pentru legume, mirodenii sau soiuri lemnoase. Ai in vedere sa alegi plante cu acelasi ritm de crestere, deoarece cele care cresc mai repede le vor umbri pe cele care cresc mai lent.
Ia in considerare sistemul de irigare
Plantele alese pentru gradina verticala se cresc pe orizontala, pe o perioada de cateva saptamani, pentru a favoriza dezvoltarea viguroasa a radacinilor. Pe masura ce cresc, le poti inclina treptat pe verticala, astfel incat sa se adapteze la noua lor pozitie. Tot acum trebuie sa te gandesti la o modalitate eficienta de irigare, fiind potrivita cea prin picurare, deoarece zidurile vii au mai putin sol la dispozitie si necesita o udare frecventa.
Sfaturi pentru amenajarea unei gradini pe acoperis
Crearea unei zone cu verdeata pe acoperis reprezinta o modalitate creativa de utilizare a acestui spatiu. Inainte de a incepe, iti recomandam sa te asiguri ca acoperisul suporta greutatea pamantului si a plantelor pe care vrei sa le cresti. Iata ce trebuie sa faci in continuare:
Alege tipul de gradina si designul acesteia
Stabileste tipul de gradina pe care il doresti, fie ca este una peisagistica, fie una de legume sau o combinatie a ambelor. Tot acum te poti hotari asupra designului acesteia, ce poate include aleile si zona de relaxare. Iti recomandam sa ai in vedere atat functionalitatea noului spatiu verde, cat si aspectul lui estetic.
Pregateste suprafata de plantare
Inainte de a incepe plantarea propriu-zisa, trebuie sa pregatesti suprafata, prin izolarea si impermeabilizarea acesteia. Exista membrane de plastic sau folii de impermeabilizare, care impiedica patrunderea apei in structura cladirii.
Ocupa-te de substrat si drenaj
Substratul pentru o gradina pe acoperis se alege in functie de plantele pe care vrei sa le cresti. Poti opta pentru pamant de gradina, combinat cu nisip si compost, care sustine dezvoltarea plantelor. Nisipul este important pentru drenarea apei si prevenirea acumularii ei excesive la radacina plantelor.
Gradina ta va avea nevoie si de un sistem de drenaj, care sa directioneze apa departe de acoperis si structura cladirii. Acesta se poate construi cu ajutorul unor tevi, ce evacueaza corespunzator apa.
Alege plantele in functie de conditiile de crestere de pe acoperis
Plantele reactioneaza diferit la soare, vant si temperaturi extreme. De aceea, este bine sa evaluezi conditiile de pe acoperisul tau, astfel incat sa le alegi pe cele potrivite. Alaturi de cerintele de crestere, tine cont si de aspectul estetic al gradinii tale si de modul in care culorile si inaltimile plantelor se imbina, pentru a crea un aspect armonios. Cu o hidroizolatie corespunzatoare, te poti bucura de plantele preferate pe acoperis sau chiar de un gazon natural.
Intretinerea gradinii
Cea mai importanta etapa din intretinerea gradinii consta in irigarea acesteia, care se poate realiza manual sau prin instalarea unui sistem automat. Asigura-te ca irigarea se efectueaza uniform, pentru ca toate plantele sa beneficieze de necesarul de apa.
Ca orice alta gradina, si cea de pe acoperis are nevoie de indepartarea buruienilor si a plantelor bolnave. Nu uita de protectia plantelor impotriva daunatorilor, asa cum procedezi in cazul unei gradini la sol.
Ai nevoie de sprijin pentru crearea gradinii perfecte pe perete sau acoperis? Atunci te invitam sa ne contactezi la numarul de telefon 0752 232 239. La PSG avem grija sa ducem cu succes la indeplinire crearea gradinii tale de vis, oferindu-ti solutii profesionale pentru o amenajare reusita a oricarui spatiu.